dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka a'la musaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zapiekanka w typie greckiej musaki z pieczonymi warzywami: cukinią i bakłażanem. Aromatyczna i soczysta dzięki dodatkowi dojrzewających w słońcu pomidorów. Polecam.

Zapiekanka a'la musaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka a'la musaka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a'la musaka
Bakłażana i cukinię umyłam, pokroiłam na plastry i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypałam tymiankiem, solą i pieprzem oraz skropiłam oliwą z czosnkiem. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekłam do zrumienienia.

Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na łyżce oleju. Następnie dodałam mięso mielone, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i smażyłam 10 minut mieszając. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam lekko olejem, na dnie ułożyłam połowę upieczonych warzyw. Na warzywa wyłożyłam mięso z cebulą. Następną warstwę stanowiła połowa pomidorów posypana sporą ilością oregano, solą i pieprzem. Na niej ułożyłam kolejną warstwę upieczonej cukinii i bakłażana. Na górze wylądowała reszta pomidorów, sól, pieprz i starty ser. Zapiekankę wstawiłam do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piekłam 20 minut.
Zapiekanka a'la musaka
Mielone mięso podsmażam z cebulą z dodatkiem soli i pieprzu
Zapiekanka a'la musaka
Cukinię i bakłażana upiekłam z dodatkiem tymianku i aromatyzowanej czosnkiem oliwy
Zapiekanka a'la musaka
Obrane ze skórki pomidory posypane oregano nadadzą zapiekance soczystości
Zapiekanka a'la musaka
Zapiekankę posypuję startym serem Grana Padano