mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Zapiekanka alzacyjska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka. Prosta w przygotowaniu.Idealna na każdą okazję.

Zapiekanka alzacyjska

Składniki:

Zapiekanka alzacyjska

 

  • 1 mała kapusta włoska,
  • 2 szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masło,
  • 2 czerstwe bułeczki,
  • 80 dag mięso mielone mieszane,
  • 80 dag pomidorów,
  • 25 dag sera ementaler,
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka alzacyjska
Na początku musimy namoczyć bułeczki w letniej wodzie. Gdy zmiękną, wyciskamy je z wody i kładziemy na talerzyku. Kapustę blanszujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie wyjmujemy, szybko opłukujemy zimną wodą i osączamy. Szalotki i czosnek obieramy i zesmażamy na gorącym maśle. Zdejmujemy z ognia. Mięso wkładamy do miski i mieszamy z rozdrobnionymi bułeczkami i szalotkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Pokrojone dzielimy na trzy części. 1/3 pomidorów wkładamy do formy natłuszczonej masłem, na nich kładziemy 1/3 kapusty włoskiej, a następnie 1/3 mięsa mielonego. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym serem. Smacznego.

Tagi:

mięso sery ser