Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Jarzyny (marchew, pietruszki, seler i por) gotujemy w osolonej wodzie. Możemy tez użyć włoszczyzny z rosołu. Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pora siekamy. Na maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebule oraz przeciśnięty czosnek, dodajemy warzywa przesmażamy razem z cebulką. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i przesmażamy aż mięso zmieni kolor. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy duża garść posiekanej natki pietruszki W wysmarowanej tłuszczem formie układamy kolejno makaron i warzywa z kurczakiem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 25 minut.