SUPERPRZEPIS

Zdrowy pstrąg z salsą egzotyczną

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Zdrowy pstrąg z salsą egzotyczną

Pstrąg w ziołach ugotowany na parze z nietypową egzotyczną salsą z dodatkiem curry to pyszny przepis na niebanalny obiad.To połączenie zaskakuje!

Składniki:

Zdrowy pstrąg z salsą egzotyczną

 

 

  • Egzotyczna salsa:
  • 3 grube plastry świeżego ananasa
  • 3 plastry cytryny bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zdrowy pstrąg z salsą egzotyczną

ETAP 1:

Zdrowy pstrąg z salsą egzotyczną
oprószone ziolami pstrągi gotuję w parowarze

Wypatroszone ryby nacieram olejem z każdej strony i sokiem z cytryny, oprószam do smaku solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami, odstawiam na 2 godziny do lodówki aby naszły przyprawami.

Ryby gotuję w parowarze około 20 minut,

ETAP 2:

Salsa:
Świeżego ananasa obieram ze skóry, kroję w drobną kostkę, tak samo cebulę, oraz cytrynę z miąższem, mieszam w misce, posypuję przyprawą curry oraz solą i cukrem brązowym, dodaję musztardę oraz jogurt naturalny, mieszam wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Podaję z ugotowaną rybą.