SUPERPRZEPIS

Zielone kluski nadziewane mięsem.

  • 4
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zielone kluski nadziewane mięsem. Więcej zdjęć (3)

To nie jaja dinozaura, ani Shrekowe danie, to kluski nadziewane mięsem.

Składniki:

Zielone kluski nadziewane mięsem.

 

  • ok 1kg ziemniaków ugotowanych uprzednio
  • mąka ziemniaczana (ile zabierze)
  • pęczek zieleniny ( natki pietruszki i selera w dowolnej proporcji)
  • kawałek pora
  • sól
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • mięso wołowe duszone w cebuli wraz z sosem (ok 1/2 kg)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zielone kluski nadziewane mięsem.
Mielimy mięso z czosnkiem, dodajemy sos, doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku - mieszamy dokładnie.
Ziemniaki mielimy razem z zieleniną i kawałkiem pora prosto do miski.
Wybieramy na chwilę z miski 1/4 część ziemniaków, zapełniamy ją mąką ziemniaczaną, wkładamy z powrotem ziemniaki, dodajemy jajo, oliwę i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto na kluski.

Robimy wałeczek , kroimy go w plasterki.
Spłaszczamy każdy plasterek, nadziewamy farszem mięsnym - formujemy kluski.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie.
Zielone kluski nadziewane mięsem.
Z masy ziemniaczanej z dodatkiem jaja i zmielonej zieleniny wyrabiamy ciasto.
Zielone kluski nadziewane mięsem.
Mięso mielimy dodajemy sos i doprawiamy przyprawami do smaku.

Tagi:

mięso sosy