mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ziemniaki z patelni z papryką i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepiej smakuje gdy cała potrawa będzie delikatnie przypalona :)

Ziemniaki z patelni z papryką i kiełbasą

Składniki:

Ziemniaki z patelni z papryką i kiełbasą

 

  • 850g ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300g kiełbasy śląskiej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z patelni z papryką i kiełbasą
Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać wodą do połowy. Zagotować i gotować około 30minut. Cebulę obrać, opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kiełbasę i smażyć aż się zarumieni. Dodać cebulę i zeszklić. Zdjąć z patelni. Ziemniaki odlać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać plastry ziemniaków, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Dodać kiełbasę z cebulą, paprykę i kukurydzę. Składniki smażyć około 5minut. Doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Posypać gotowe danie.