SUPERPRZEPIS

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

Odświętna rolada z grzybami suszonymi i śliwkami suszonymi. Robi się ją bardzo szybko i szybko też znika. Pachnie grzybami i lasem.

Składniki:

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

 

  • 70 dkg filetu z indyka
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 15 dkg śliwek suszonych
  • 1 cebula biała
  • sól, pieprz
  • przyprawa do indyka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • olej

Sposób przygotowania:

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

ETAP 1:

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
cebula obrana pokrojona i przesmażona na patelni

Grzyby namaczam w zimnej wodzie i odstawiam na noc. Przekładam razem z wodą do garnka i gotuję około godzinę aż będą miękkie. Odsączam z wody, kroję. Śliwki suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 15 minut. Odcedziłam i pokroiłam.
Cebule białą obieram i kroję drobno. Na patelni przesmażam ją na oleju Dodaję grzyby, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.

ETAP 2:

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
indyk pierś rozcięta i rozbita posypana przyprawami

Pierś z indyka nacinam żeby utworzył się jeden duży płat, następnie delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka.

ETAP 3:

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
farsz z grzybów i śliwek ułożony na piersi

Na filecie układam farsz z grzybów i śliwki.Zostawiam po dwa centymetry z każdego boku bez farszu.

ETAP 4:

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
rolada z indyka zwinięta i związana nićmi białymi

Roladę zwijam od krótszego boku, związuję grubymi nićmi. Układam w brytfannie i przesmażam na oleju z każdej strony aż będzie rumiana. Wstawiam do piekarnika i piekę 35 minut temp 180 stopni.