Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubiacy pomidorowa, soczewice czy cukinie, nie powinni sie rozczarowac :)

Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo

Składniki:

Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo

 

  • ok. 6 lyzek czerwonej soczewicy,
  • ok. 7 lyzek przecieru pomidorowego,
  • ok. 2 litry wody,
  • kawalek miesa wieprzowego,
  • 3 lodygi selera,
  • 1 wiekszy korzen pietruszki,
  • ok. 3-4 marchewki,
  • 3-4 zabki czosnku,
  • 1 mala cukinia,
  • 4 duze ziemiaki,
  • pól dużego pora,
  • 1 duza cebula,
  • 1 duza papryka
  • pieprz, kucharek, lyzeczka papryki, lisc laurowy, maggi, bazylia, można dodac natke pietruszki, oregano lub majeranek.

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo
Soczewice zalac woda i zostawic na co najmniej 20min. Po upływie czasu, wypłukać ziarna kilkakrotnie, az woda będzie czysta. W duzym garnku zagotowac wode, posolic i wsypac ok. 2 lyzek kucharka. Wrzucic mieso (można pokrojoic na mniejsze porcje), gotowac ok. 10-15 min. Wszystkie warzywa obrac i umyc. Cebule, papryke i ziemniaki pokroic w kostke. Pietruszke, cukinie marchew, selera oraz pora pokroic w plastry lub pólplastry. Zabek pokroic drobno w kosteczke. Do gotującej wody z miesem wrzucamy lisc laurowy, papryke w proszku, pieprz ziolowy i czarny mielony oraz warzywa: cebule, marchew, pietruszke, papryke i gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy ziemniaki, cukinie, seler oraz odsaczona soczewice – gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy pora, czosnek i dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut i gotowe. Zupka jest pyszna.