Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa czosnkowo-cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do degustacji zupy

Zupa czosnkowo-cebulowa

Składniki:

Zupa czosnkowo-cebulowa

 

  • marchewka 3 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler mały 1 sztuka
  • por 1 sztuka
  • cebula duża 2 sztuki
  • czosnek 2 główki
  • masło 4 łyżki
  • wino białe wytrawne 1/2 szklanki
  • śmietana 30% 100ml
  • sól 1,5 łyżeczki
  • pieprz 4 szczypty
  • tymianek 1/2 łyżeczki

 

  • chleb razowy 4 kromki
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowo-cebulowa

Zaczynamy od warzyw które trzeba umyć na bulion, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka zalać wodą aby przykryła warzywa, ugotować bulion. Pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (uwaga aby cebula i czosnek nie zbrązowiały). Cebulę i czosnek posypać dwoma łyżkami mąki, gotować 3 minuty. Do cebuli i czosnku dodać wino, gotować dwie minuty mieszając. Do całości dodać bulion i śmietanę, gotować na średnim ogniu przez około 20 min., aż zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła, opiekać grzanki z obu stron. Zupę podawać z grzankami.


Tagi:

chleb