Sposób przygotowania:
Zupa czosnkowo-cebulowaZaczynamy od warzyw które trzeba umyć na bulion, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka zalać wodą aby przykryła warzywa, ugotować bulion. Pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (uwaga aby cebula i czosnek nie zbrązowiały). Cebulę i czosnek posypać dwoma łyżkami mąki, gotować 3 minuty. Do cebuli i czosnku dodać wino, gotować dwie minuty mieszając. Do całości dodać bulion i śmietanę, gotować na średnim ogniu przez około 20 min., aż zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła, opiekać grzanki z obu stron. Zupę podawać z grzankami.