Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa czosnkowa z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepyszna kremowa zupa z wyraźnym smakiem czosnku. Można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Zupa czosnkowa z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa czosnkowa z grzankami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa z grzankami
Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Przesypać do miseczki i wystudzić. Cebulę obrać, pokroić dowolnie, wrzucić z masłem na patelnię, zeszklić. Czosnek obrać, posiekać. Wrzucić do cebuli i smażyć chwilę na małym ogniu, aż czosnek zacznie pachnieć, uważać aby nie przypalić! Zdjąć z ognia. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do rosołu i gotować 5 minut. Następnie wrzucić zawartość patelni do garnka. Wsypać mannę, zamieszać i gotować całość jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać serek topiony, przyprawić do smaku, zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę rozlać do szklaneczek, posypać grzankami i suszonym czosnkiem niedźwiedzim. 
Zupa czosnkowa z grzankami
Cebulę obrać, pokroić dowolnie, wrzucić z masłem na patelnię, zeszklić.
Zupa czosnkowa z grzankami
Czosnek obrać, posiekać. Wrzucić do cebuli i smażyć chwilę na małym ogniu, aż czosnek zacznie pachnieć, uważać aby nie przypalić! Zdjąć z ognia.
Zupa czosnkowa z grzankami
Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do rosołu i gotować 5 minut. Następnie wrzucić zawartość patelni do garnka. Wsypać mannę, zamieszać i gotować całość jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupa czosnkowa z grzankami
Dodać serek topiony, przyprawić do smaku, zmiksować blenderem na gładki krem.