ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa grochowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa fasolowa !!!!!!!!!

Zupa grochowa

Składniki:

Zupa grochowa

 

  • 200 g suchej fasoli
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 2 l wody
  • 150 g kiełbasy
  • 2 marchewki
  • kawałek białej rzepy,
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy, 1 łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa
Namoczoną przez noc fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą, włożyć żeberka, dodać liść laurowy, posolić i gotować ok. 2 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i odłożyć. Oczyszczone warzywa i papryki drobno pokroić i podsmażyć na łyżce smalcu. Włożyć do zupy. Dodać pomidor bez skórki i roztarty czosnek. Gotować tak długo, aż fasola będzie zupełnie miękka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na pozostałym smalcu, wyjąć, a na tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę.
Posypać mąką, dodać paprykę w proszku i smażyć przez chwilę. Rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wymieszać, wlać do zupy i przez kilka minut gotować. Włożyć podsmażoną kiełbasę i podać.