Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kakaowym cieście kruchym z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i naszych polskich, rodzimych śliwek! Niby najzwyklejsze ciasto naszych babć, z lokalnych składników a jednak w niecodziennej odsłonie.
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 348
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 114
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 103
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 636
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 348
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 114
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 103
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 636
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z sodą, dodajemy sól i cukier, posiekane ziemne masło, śmietanę z żółtkami, kakao i wyrabiamy możliwie jak najkrócej. Ciasto wkładamy na pół godziny (w tych upałach nawet dłużej) do lodówki. W międzyczasie foremkę o wymiarach a4 wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy margaryną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i 2/3 wyklejamy dno foremki i lekko jej boki (resztę chowamy do zamrażarki). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut, następnie wyjmujemy i smarujemy kremem orzechowym i wykładamy masę serową.
Twaróg najlepiej zmielić lub przynajmniej przecisnąć parokrotnie przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną masę i stopniowo dodajemy cukier. To samo robimy z żółtkiem, które wraz z łyżką cukru ubijamy na kogel mogel. Do sera dodajemy najpierw żółtko/żółtka, a następnie białka, mieszając wszystko delikatnie widelcem, na końcu dosypujemy budyń. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, następnie układamy śliwki jedna przy drugiej, przecięciem do góry. Orzechy siekamy według uznania (nie trzeba ich prażyć, podpieką się w piekarniku) a schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy ciasto. Pieczemy jeszcze około 45 minut w 180 stopniach.