Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla pączków pieczonych w dużej ilości tłuszczu
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 162
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5087
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 261
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 287
Polecam.
Odsłon: 786
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 162
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5087
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 261
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 287
Polecam.
Odsłon: 786
Składniki
Pączki - robimy zaczyn: 1/3 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, odrobinę soli i drożdże - mieszamy dokładnie, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Masło topimy, ma przestygnąć. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleko (zimne), jajko, cukier i masło - wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei - dodajemy jeszcze mąki. Ciasto wałkujemy - ma być średniej grubości - i wykrawamy koła. "Koła" układamy na blasze i dajemy im jeszcze trochę urosnąć. Po około 15 minutach wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut - pieczemy w temperaturze 180stopni. Gdy ostygną, przecinamy je jak na kanapki :)
Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym * Mleko kokosowe miksujemy z pudrem - wychodzi taka kokosowa bita śmietana Pączki otwieramy, smarujemy dżemem - 1 łyżeczka na 1 pączek - zamykamy i smarujemy mlekiem kokosowym.
Pączki z winogronami i lukrem:Winogrona przecinamy na połówki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i dodajemy 1 łyżkę cukru - gotujemy aż winogrona zmiękną.Winogrona odcedzamy, do pozostałej wody w rondlu dodajemy puder i mieszamy - ma powstać lukier.Pączki otwieramy, wkładamy winogrona, zamykamy, polewamy lukrem, i posypujemy zwykłym cukrem.
* dżem można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, gotując je jak winogrona na wodzie i z cukrem