Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super na podwieczorek do kawki lub herbatki , smakują też dzieciom.
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 59
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6629
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 181
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1267
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 59
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 113
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6629
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 181
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1267
Składniki
Z drożdży , ciepłego mleka ,cukru i 1łyżki mąki zrobić rozczyn nakryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę dodać jajka , sól cukier, cukier waniliowy ,rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka ,wyrabiać na gładkie ciasto . Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe roztopione masło.
Tak wyrobione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyjmować porcjami na blat podsypany mąką i formować dowolny kształt bułeczek ,nadziewając też dowolnie tak jak lubimy.
Bułeczki układamy na blaszce przed włożeniem do piekarnika malujemy rozmąconym jajkiem można posypać kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
SMACZNEGO!