Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbaciane orzeźwienie na upalne dni. Połączenie herbaty zielonej i białej z cytrusami oraz miodem.
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 1947
Wegetariańska zapiekanka cukiniowa z sosem beszamelowym sprawdzi się zarówno...
Odsłon: 1908
Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę...
Odsłon: 102
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 1947
Wegetariańska zapiekanka cukiniowa z sosem beszamelowym sprawdzi się zarówno...
Odsłon: 1908
Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę...
Odsłon: 102
Składniki
Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej, ale nie wrzącej wody (odczekać 3-5 min. od momentu zagotowania) - ja używam zawsze zaparzacza, wtedy żadne fusy nie denerwują mnie w gotowym naparze. Pozostawić wraz z pełnym zaparzaczem do ostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód.
Niezwykle orzeźwiające jest połączenie soku z cytrusów z intensywnym miodem gryczanym. Smaki fajnie się przełamują - napój nie jest ani zbyt kwaśny, ani zbyt słodki. No i w tle ta przepyszna herbata... Mniam, pędzę po dolewkę :)