Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2008
Super danie na rodzinny podwieczorek.
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 31
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 85
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 14
Elegancki deser z PRL-u to pyszna propozycja, którą przygotujesz szybko i to...
Odsłon: 386
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 31
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 85
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 14
Elegancki deser z PRL-u to pyszna propozycja, którą przygotujesz szybko i to...
Odsłon: 386
Składniki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na patelni rozgrzać 1 1/2 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Położyć na patelni kurczaka, posiekany czosnek, dodać sól i pieprz i przypiec w piekarniku aż skórka kurczaka stanie się brązowa. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić. Jeśli ziemniaki są duże, przeciąć na połowę tak aby powstały w miarę identyczne kawałki. Zdjąć kurczaka z ognia i skropić do sokiem z limonki, dokładnie wymieszać. Posypać kurczaka oregano. Kurczaka, ziemniaki, pokrojone pomidory przełożyć do naczynia. Całość skropić oliwą z oliwek. Całość zapiekać ok 25 minut, podawać ciepłe.