Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są bardzo podobne do popularnych piegusek, ale zamiast kawałków czekolady są drażetki, zwane również lentylkami.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 30
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 693
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 75
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 188
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 30
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 693
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 75
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 188
Składniki
Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ucieramy to na gładką masę. Do powstałej masy wbijamy jajka i wlewamy kilka kropel aromatu do pieczenia. Miksujemy.
W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodajemy stopniowo do miski, w której miksowane były pozostałe składniki (ciągle miksując). Powstała masa powinna być bardzo gęsta.
Do miski z ciastem wsypujemy drażetki i mieszamy je dokładnie łyżką.
Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko je spłaszczamy. Ciastka najlepiej układać w odstępach, bo w czasie pieczenia będą trochę rosły. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je ok. 15 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 23 sztuki.