Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami karmelizowanych orzechów włoskich, znakomite do kawy. Bez dodatku przypraw korzennych, aromatyczne, wilgotne, słodkie.
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 120
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 18
Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To ide...
Odsłon: 21
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 20
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 21
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 90
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 120
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 18
Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To ide...
Odsłon: 21
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 20
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 21
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 90
Składniki
W tym przepisie używamy klasycznej szklanki o pojemności 250 ml. Zmiksować całe jajka z 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać rozgniecione banany, zmiksować. Dosypywać po trochu obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać 1/3 szklanki cukru i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać orzechy włoskie, wymieszać dokładnie.
Do formy wlać połowę ciasta, na wierzch wyłożyć równomiernie połowę orzechów (oraz masła), na to drugą połowę ciasta i na wierzch pozostałe orzechy z resztą rozpuszczonego masła.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, piec ok. 40-45 min w temp. 180ºC. Kroić po wystudzeniu.