Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, sezon śliwkowy w pełni więc, obowiązkowo u nas to ciasto:)
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 161
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5070
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 260
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 287
Polecam.
Odsłon: 784
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 161
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5070
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 260
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 287
Polecam.
Odsłon: 784
Składniki
Mąkę, jajka, drożdże, cukier waniliowy i margarynę, zagnieść na gładkie ciasto (ja margarynę starłam na tarce, by szybciej wyrobić ciasto), jak bardzo się lepi do rąk to podsypać mąką. Wyrobione ciasto włożyć do miski z zimną wodą na 10-15 minut (im woda zimniejsza tym prędzej wypłynie ciasto)
Gdy ciasto nam wypłynie, wyjmujemy go z wody, dodajemy cukier i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki lekko je dociskając. Masło na kruszonkę rozpuszczamy, do przestudzonego dodajemy cukier i mąkę, dobrze mieszamy, i posypujemy nią śliwki. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach I SMACZNEGO.