Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mardi Gras to odpowiednik tłustego czwartku na świecie, znany również w USA jako “Pancakes Tuesday”. Z tej okazji przygotowałem dla Was francuskie Crepe według klasycznego przepisu :) Te mięciutkie i elastyczne naleśniki z dodatkiem kremowego mascarpone, i musu z malin, podbiły moje serce, może zdobyły również Wasze? :) Ps. Nie zapomniałem oczywiście o światowym dzniu pizzy, przepis już macie, ale jakby się zgubił kliknijcie w link. Co wybieracie pizzę czy naleśniki? :D
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 223
Polecam.
Odsłon: 2245
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 130
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 401
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 81
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 223
Polecam.
Odsłon: 2245
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 130
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 401
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 81
Składniki
Jajka roztrzepujemy widelcem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon i cukier, a następnie wlewamy rozbite żółtka z białkami. Mieszamy składniki łyżką drewnianą i stopniowo dodajemy mleko. Na koniec roztapiamy masło w rondelku i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dosyć płynne.
Maliny rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy cukru i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników i do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, w końcu ciasto już go ma :) Wlewamy łychą ciasto i sprawnym ruchem ręki rozprowadzamy je po całej patelni. Przyda się tutaj na pewno taka bez przywierającej powłoki, więc warto się w nią wyposażyć :) Smażymy każdą stronę około minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z nadzieniem i posypujemy np. z wierzchu cukrem pudrem albo startą gorzką czekoladą według uznania. Bon Appétit!