Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam je dla córki na drugie śniadanie do szkoły.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 13
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 515
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 96
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27233
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 13
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 515
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 96
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27233
Składniki
Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie łączymy cukier z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy cały roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20min 200C