Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszne śniadanie.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 11800
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 199
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 11800
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 199
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego. W garnuszku zagotowujemy niewielka ilość wody. Klarujemy masło Do dużej miski wbijamy żółtka z 3 jajek, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy sok z połówki cytryny. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i dokładnie ubijamy żółtka, pilnując aby się nie ścieły. Stopniowo dodajemy ciepłe masło, cały czas energicznie mieszając żółtka. Po pewnym czasie sos powinien zacząć gęstnieć. W efekcie powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu, powinien być kremowo i puszysty.
Kiedy sos będzie już gotowy w garnuszku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką octu winnego. Do miseczki wbijamy jajko, tak żeby nie zmieszać żółtka z białkiem. Mieszamy gotującą się wodę tak aby wytworzył się wir, na którego środek wlewamy delikatnie jajko. Jajko nie może się rozpaść, a żółtko powinno być otoczone białkiem. Gotujemy 3 minuty. W tym czasie przygotowujemy na patelni grzankę z chleba i podsmażamy szynkę. Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik. Na chleb kładziemy podsmażoną szynkę, jajko w koszulce i polewamy sosem holenderskim, można też dodać odrobinę rukoli. Po rozkrojeniu z jajka powinno wypłynąć kremowe żółtko.