Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i kolorowymi galaretkami.
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 4439
Szybka i smaczna
Odsłon: 271
Nie ma nic smaczniejszego niż bób w sezonie!
Odsłon: 146
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 316
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 504
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 4439
Szybka i smaczna
Odsłon: 271
Nie ma nic smaczniejszego niż bób w sezonie!
Odsłon: 146
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 316
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 504
Składniki
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do utartych żółtek. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać, ciasto powinno być lekkie i puszyste. Masę biszkoptową wylewamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwie części.
KREM: Galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, każdą w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody i studzimy.
Połowę śmietany ubijamy na sztywno i łączymy z zimną, ale płynną galaretka cytrynową, dodajemy bakalie i mieszamy (masa będzie płynna, ale szybko tężeje więc proszę się nie martwić, że coś źle zrobione ). Wylewamy masę na połowę biszkopta i przykrywamy drugą połową, wstawiamy do lodówki. Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę i posypujemy stężałą pokrojoną galaretką. Życzę smacznego :)