Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 11 dużych pączków.
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 94
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 47
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 101
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 77
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 94
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 47
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 101
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 77
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta, pączki formujemy inaczej, nie wyciskamy ciasta szklanką tylko urywamy kawałek ciasta.
Płaszczymy.
Nadziewamy łyżeczką marmolady.
Zlepiamy, formujemy w kulkę.
Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu.
Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd. Taką metodą robię pączki od ponad 25 lat i są zawsze udane i bardzo smaczne. Polecam :)