Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, aromatyczne pierożki na przekąskę.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 48
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 728
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 106
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 197
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 48
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 728
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 106
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 197
Składniki
Wykonanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, szczyptą cukru, 1/3 mąki i zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dosypać resztę mąki, wbić jajka i wyrobić ciasto aż będzie odstawać od ręki. Wlać stopione masło i jeszcze chwilę wyrobić, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać pieprz, liść laurowy, sól do smaku i ugotować do miękkości. Następnie wyjąć przyprawy z kapusty i drobno posiekać, odcisnąć na sicie , przyprawić ziołami prowansalskimi i skropić oliwą. Paprykę wypłukać, usunąć nasiona, pokroić i rozbić blenderem i dokładnie wymieszać z kapustą.
Rozwałkować na stolnicy podrośnięte ciasto, wycinać szklanka kółka, nakładać farsz kapuściano- paprykowy. Zlepiać pierogi, odłożyć na chwilę w ciepłe miejsce.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju obracając jak pączki.