Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna,soczysta dobrze przyprawiona pierś z kurczaka z pomidorami suszonymi w sosie winnym, polecam :)
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 52
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 71
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 52
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 71
Składniki
Z podanych przypraw i oliwy z oliwek zrobić marynatę. Do marynaty włożyć oczyszczone i umyte piersi z kurczaka na min. 3 godziny. Bezpośrednio przed włożeniem kurczaka do marynaty należy zrobić w nim kieszonki na farsz, nie uszkadzając przy tym boków piersi, aby farsz nie wypływał.
Oliwki pokroić i umieścić w miseczce, dodać pomidory i wymieszać z pesto. Przyprawić do smaku. Po wymieszaniu składników farszu należy odstawić go na 5 min. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka nafaszerować i w miejscu nacięcia spiąć wykałaczką.
Mięso podsmażyć na patelni na dużym ogniu aż się zarumieni, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem wytrawnym, tak by w całości przykryło mięso, po czym wstawić całość do piekarnika na 30 min. w temperaturze 200°C. Po tym czasie powstały sos przelewamy do garnuszka, a mięso przypiekamy dalej przez kolejne 5 min. Sos gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos można zagęścić zawiesiną z mąki i wody, po czym doprowadzamy go do wrzenia i ściągamy z ognia.
Pierś kroimy w grube plastry i układamy na środku talerza. Podajemy ją z kluseczkami Gnocci i polewamy mięso sosem.