Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc od wieków kojarzona jest z jajkami. Na stole nie może zabraknąć ani tych święconych, ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo jaja. W takim wydaniu świąteczne jajka nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 23
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 681
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 71
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 23
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 681
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 71
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Składniki
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je w miseczce za pomocą noża.
Pastę jajeczną należy wzbogacić o pozostałe składniki, zatem dodajemy: odsączonego tuńczyka (lub rozdrobnione mięso z pstrąga), pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę ogórka kiszonego i paprykę, kukurydzę, pokrojone czarne oliwki, 2 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego oraz 1 łyżkę majonezu. Na koniec przyprawiamy farsz. Składniki dokładnie mieszamy.
Tak powstałym farszem rybno-jajecznym nadziewamy puste wnętrza połówek ugotowanych jaj. Talerz z nadziewanymi jajkami posypujemy siekanymi migdałami. Możemy dodatkowo ozdobić go siekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Resztę farszu można użyć jako pasty do kanapek.
Życzę wszystkim Wesołych Świąt i smcznego! :)