Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoje uwagi co do ilości i troszkę pozmieniłam. http://vanillateaspoon.blox.pl/html
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 421
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2270
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 421
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2270
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 134
Składniki
Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem i miodem. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min do schłodzenia.
Orzechy siekamy.
Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek i sypiemy otrębami. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce. Lekko ugniatamy.
* wersja ode mnie: ¼ orzechów i ¼ płatków migdałów mieszamy z miodem. Wykładamy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st, ok. 20 min.
Jabłek nie obieramy (ja obrałam :]) i ścieramy na tarce. Mieszamy z dwoma łyżkami cytrynowej oliwy, rodzynkami i pozostałymi orzechami. Jeśli dla kogoś jest za mało słodkie – dodać miodu do smaku.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Sypiemy maliny i jagody, na to resztę płatków migdałowych.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.