Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybki obiad :-) kremowe, wyraziste w smaku połączenie ryżu, pieczarek i sera pleśniowego ... polecam :-)
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 71
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 213
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 116
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 71
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 213
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 116
Składniki
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić niezbyt drobno. Przesmażyć na maśle kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek pokroić drobno, marchewkę w cienkie półplasterki. Na oleju roślinnym przesmażyć cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać ryż, przemieszać i gdy po minucie zrobi się szklisty wlać chochlę bulionu, wymieszać, przykryć patelnię. Kolejną chochlę bulionu wlać gdy poprzednia została wchłonięta przez ryż, dosyć często mieszać, by ryż nie przywarł do patelni. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Kiedy ryż będzie miękki i kremowy (nie rozgotowany!) dodać śmietankę i wkruszyć ser. Wymieszać i podgrzewać do momentu aż ser się rozpuści. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć na talerze lub miski, posypać natką pietruszki. Smacznego :-)