Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne danie nie tylko dla amatorów "chińszczyzny"
Przepis dnia
Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygo...
Odsłon: 212
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 203
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 1156
Karczochy są nie tylko zdrowe ale też przepyszne.
Odsłon: 54
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 142
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 5546
Przepis dnia
Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygo...
Odsłon: 212
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 203
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 1156
Karczochy są nie tylko zdrowe ale też przepyszne.
Odsłon: 54
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 142
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 5546
Składniki
Na wstępie chcę wyjaśnić kwestię ilości dodawanych sosów - zawsze robię to na oko i dodaje go w proporcjach w zależności od zachcianki smakowej, jaką mam w danym dniu ;-) W związku z tym zachęcam do posmakowania sosu w trakcie jego przygotowywania i doprawiania według własnego uznania :-) MIĘSO Mięso kroimy w paseczki, wrzucamy do miski z marynatą: około 2 łyżki oleju sezamowego, 5 łyżek sosu sojowego, rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na czas krojenia warzyw.
WARZYWA Warzywa kroję następująco: papryki w paseczki, cukinię w plasterki (każdy na pół lub ćwiartki), marchewkę w słupki, cebulę w piórka. Wrzucam wszystkie oprócz cukinii na gorący olej. Cukinię dorzucam po kilku minutach, aby za szybko nie zrobiła się miękka. Mając woka i umiejętność profesjonalnego posługiwania się nim, można smażyć mięso razem z warzywami. W obawie przed przypaleniem czy niedosmażeniem lepiej jest usmażyć mięso osobno.
SOS Mieszamy składniki: około 4 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek sosu ostrygowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szklanka wody.
Mieszamy warzywa z mięsem, zalewamy sosem i zagotowujemy. Podajemy z makaronem chińskim, nudlami jajecznymi lub ryżem. Smacznego!!!