Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, soczysty i aromatyczny kurczak
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 731
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 7007
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 52
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 112
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 731
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 7007
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 52
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 112
Składniki
Kurczaka czyścimy, opalamy z resztek pierza, dokładnie myjemy i osuszamy.
Mieszamy olej, miód, przyprawa do kurczaka (złoty kurczak z Prymatu), słodką paprykę, czosnek i pieprz. Tak przygotowaną Marynatą smarujemy całego kurczaka w środku też i odstawiamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień pieczemy go na 180 stopni, przez 90 minut (nie używamy termo obiegu w piecu, bo kurczak będzie suchy), co pół godziny przewracamy go, a co 15 podlewamy piwem jabłkowym.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka zasada jest taka, że na kilo mięsa przeznaczamy godzinę w piekarniku.