Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone ziemniaki z warzywami w sosie paprykowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Pieczone ziemniaki z warzywami w sosie paprykowym - składniki:
Pieczone ziemniaki z warzywami w sosie paprykowym - sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyj. Paprykę pokrój w grubą kostkę, kalafior podziel na różyczki o średnicy nie większej niż 3 cm. Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. W garnku o grubym dnie roztop masło, wsyp do niego paprykę i kurkumę, smaż przez parę sekund. Wrzuć pokrojoną paprykę oraz kalafior. Wymieszaj, tak aby przyprawy dokładnie oblepiły warzywa, wlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś 7-10 minut, aż kalafior będzie ugotowany, ale jędrny. Pod koniec duszenia dodaj groszek (nie rozmrażaj go wcześniej). Następnie dodaj pokrojone pomidory i pietruszkę, zamieszaj, duś jeszcze przez minutę. Dołóż serek śmietankowy, mieszaj, aż serek się rozpuści. Posól sos do smaku i dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu wrzuć upieczone ziemniaki, zamieszaj i podawaj natychmiast.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach