Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka
Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka - składniki:
Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka - sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ostrym nożem pokroić mięso w cieniutkie plastry w poprzek włókien (najłatwiej kroi się mięso nie do końca rozmrożone). Wysmarować oliwą płaskie naczynie żaroodporne (najlepiej takie, w którym danie będzie można podać). Ułożyć w nim plastry cielęciny tak, by nie zachodziły na siebie. Posolić, popieprzyć, posmarować oliwą. Wstawić naczynie do piekarnika na 2 minuty. Wyjąć, nie przykrywać, trzymać w temperaturze pokojowej. Zmiksować żółtka z 4 łyżkami oliwy, musztardą, tuńczykiem, filecikami anchois, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Następnie dolewać po trochu, szybko mieszając, szklankę oliwy. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie dodać soli i pieprzu. Posmarować plastry cielęciny sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i kaparami i podawać.
- 20 dag cielęciny na sznycle
- 30 dkg tuńczyka w oleju (z puszki)
- 6 filetów anchois
- 4 żółtka
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki małych kaparów
- 1.5 szklanki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz czarny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki