Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka - składniki:
Vitello tonnato - cielęcina z sosem z tuńczyka - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ostrym nożem pokroić mięso w cieniutkie plastry w poprzek włókien (najłatwiej kroi się mięso nie do końca rozmrożone). Wysmarować oliwą płaskie naczynie żaroodporne (najlepiej takie, w którym danie będzie można podać). Ułożyć w nim plastry cielęciny tak, by nie zachodziły na siebie. Posolić, popieprzyć, posmarować oliwą. Wstawić naczynie do piekarnika na 2 minuty. Wyjąć, nie przykrywać, trzymać w temperaturze pokojowej. Zmiksować żółtka z 4 łyżkami oliwy, musztardą, tuńczykiem, filecikami anchois, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Następnie dolewać po trochu, szybko mieszając, szklankę oliwy. Sprawdzić smak sosu, ewentualnie dodać soli i pieprzu. Posmarować plastry cielęciny sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i kaparami i podawać.