Ratatouille
- 3 cebule
- 6-12 (albo i więcej) ząbków czosnku
- 3-4 małe
- twarde cukinie
- 2-3 bakłażany (zależy od wielkości
- powinno ich być tyle samo
- co cukini)
- 3 czerwone papryki
- 3 zielone papryki
- 5-6 dużych pomidorów
- bouquet garni: pietruszka
- rozmaryn
- majeranek
- tymianek
- cząber (może być również bazylia)
- oliwa
- sól
- pieprz
Informacje o Ratatouille
-
Ratatouille - Prowansja na talerzu
Ta potrawa, rodem ze słonecznej Prowansji, jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Jak się wydaje, w Polsce została spopularyzowana przez film Brada Birda pod wymownym tytułem "Ratatouille", opowiadającym o przygodach szczura-smakosza. To danie jest jednak
-
Ratatouille - codzienne danie z Nicei
improwizacji. Ratatouille - bogate, pachnące danie na koniec lata - nie ma być breją rozgotowanych warzyw oblepionych sosem. Poszczególne składniki mają zachować swój kształt. Dlatego kolejne warzywa przygotowuje się osobno. Dobre bakłażany mają napiętą
-
Międzynarodowe menu
Ratatouille (czasem używa się spolszczonej nazwy ratatuj) to jarska potrawa prowansalska. Opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. 2 małe cukinie 4 marchewki 1 por po 1 papryce czerwonej i zielonej 20 dag pieczarek 1 szklanka jogurtu
-
Ratatuj się kto może!
Ratatouille (czyt. ratatuj) nie jest trudną potrawą, wymaga jedynie konsekwencji w przestrzeganiu zasad umieszczonych w przepisie. Nie jest to też danie ekspresowe - przygotowując ratatouille na szybko bardzo łatwo uzyskać warzywny gulasz, a nie o to w ratatouille chodzi
-
Wszyscy pragną je mieć? Nie! Ci szefowie kuchni oddali swoje gwiazdki Michelin. "Są jak klątwa"
Gwiazdki Michelin to marzenie wielu szefów kuchni. Według plotek jeden z nich - Bernard Loiseau (na którym wzorowano postać głównego bohatera w animowanym filmie Ratatouille) - popełnił samobójstwo na wieść o tym, że może stracić swoje 3 gwiazdki. Są jednak tacy, którzy sami "oddali"
-
Nie taka okra okropna
. Powinna wytrzymać rok. Może Francuz by się oburzył - ale spróbujcie dodać plasterki okry do ratatouille. Długo gotowana, świetnie komponuje się z duszonymi warzywami. - W sezonie zróbcie szaszłyki z pomidorów i okry. Zgrillują się w 8-10 minut. Pyszne z klasycznym winegretem
-
Bon appétit!
Kuchnię francuską zna i jada każdy z nas. Tarty, zupa cebulowa, ratatouille, confit z kaczki, czy aromatyczny creme brulée królują nie tylko w polskich restauracjach, ale ostatnio coraz częściej także w domach. Smaki i receptury znad Sekwany na stałe weszły do naszego rodzimego jadłospisu
-
Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem
ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec spróbuj i dopraw solą oraz ostrą papryką. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pożywny i niebanalny gulasz szegedyński [Jakub Kuroń gotuje] Ratatouille to klasyczne potrawa z południowo-wschodniej Francji (region Prowansji). Można ją podawać zarówno jako
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki