Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Golonka po beskidzku

Autor
A A A
  • Golonka po beskidzku

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Golonka po beskidzku - składniki:
Golonka po beskidzku - sposób przygotowania: Golonki doczyść z reszty szczeciny i umyj. Ułóż w naczyniu do peklowania. Zalej wodą tak, aby je przykryła i wyjmij golonki z wody - ta czynność pozwoli na dokładne odmierzenie ilości wody do peklowania. Do wody wrzuć surowe jajko w skorupce i dodawaj i rozpuszczaj tak długo sól peklującą, aż jajko wypłynie na wierzch. W ten sposób dokładnie określisz odpowiedni poziom nasolenia. Golonki ułóż w roztworze z liśćmi laurowymi, połową czosnku i ziarnami ziela angielskiego. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 72 godziny. Nagrzej mocno duże, najlepiej żeliwne naczynie i mocno zrumień wyjęte z peklowania golonki ze wszystkich stron. Następnie dodaj pokrojone w plastry warzywa i resztę posiekanego czosnku. Duś około 2.5 godziny pod przykryciem, podlewając co jakiś czas piwem wymieszanym z miodem.