Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanki - szpinakowe gniazdka

Autor
A A A
  • Grzanki - szpinakowe gniazdka

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Grzanki - szpinakowe gniazdka - składniki:
Grzanki - szpinakowe gniazdka - sposób przygotowania: Szpinak opłucz i osącz. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj przez 3-4 minuty. Wyjmij, osącz, włóż na patelnię z rozgrzanym masłem i mieszając smaż przez około 2 minuty (aby odparował nadmiar wody). Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z chleba tostowego albo razowego wytnij kółka (albo serca), połóż je na blasze. Na pieczywie rozłóż po 1/4 szpinaku, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbij po jednym surowym jajku, posyp odrobiną soli i pieprzu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Zapiekaj do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne.

Informacje o Grzanki - szpinakowe gniazdka

  • Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

    pokruszonym serem. Na wierzchu ułóż oliwki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Takie szpinakowe grzanki to prosty sposób na smaczną przekąskę. Jeśli nie masz foremek, w których można by je upiec, możesz zamiast nich przygotować grzanki - szpinakowe gniazdka . Grzanka ze szpinakiem i parmezanem 4 kromki