Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron bigoli w sosie z piersi kaczki

Autor
A A A
  • Makaron bigoli w sosie z piersi kaczki

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Makaron bigoli w sosie z piersi kaczki - składniki:
Makaron bigoli w sosie z piersi kaczki - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: bigoli). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. 4 minuty pokrojoną w 1 cm kostkę pierś kaczki. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę marchew i seler naciowy. Podlej winem, po odparowaniu alkoholu dodaj pulpę pomidorową, listek laurowy, goździki i rozmaryn. Wszystko duś przez ok. 10 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki. *Makaron bigoli - przypomina bucatini, długie trochę grubsze od spaghetti rurki. W Toskanii podobny makaron nazywa się pici.