Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Plastry pieczonej wołowiny marynowanej w estragonie i soli morskiej z sosem miodowo-balsamicznym

Autor
A A A
  • Plastry pieczonej wołowiny marynowanej w estragonie i soli morskiej z sosem miodowo-balsamicznym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Plastry pieczonej wołowiny marynowanej w estragonie i soli morskiej z sosem miodowo-balsamicznym - składniki:
Plastry pieczonej wołowiny marynowanej w estragonie i soli morskiej z sosem miodowo-balsamicznym - sposób przygotowania: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skrop oliwą i natrzyj posiekanym estragonem oraz musztardą. Zamarynowaną wołowinę obsmaż z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej (doprawiając w trakcie solą morską i czarnym pieprzem) i wstawć do piekarnika rozgrzanego do 200 st C na około 5-10 minut (wg własnych upodobań). Umytą sałatę połącz z pokrojonymi w cząstki pomidorkami, orzechami nerkowca i parmezanem. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku. Mięso po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki się wchłonęły, a następnie pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu razem z sałatami skropionymi sosem miodowo-balsamicznym. Konrad Birek, szef kuchni, Studio Kulinarne Roberta Sowy, dedykuje to danie Colinowi Firthowi nominowanemu w tym roku do Oscara za rolę w filmie 'Jak zostać królem'.