Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami
Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami - składniki:
Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami - sposób przygotowania:
Fasolę namocz, a gdy napęcznieje, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Grzyby namocz i ugotuj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.
Cebulę grubo poszatkuj i podsmaż na części masła na złoty kolor, a następnie duś do momentu, kiedy będzie bardzo miękka i nabierze jasnobrązowego koloru. Przypraw solą i pieprzem.
Wysmaruj brytfannę masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, dodaj przyprawy, następnie warstwę cebuli, fasoli (ponownie sól i pieprz) i grzybów. Czynność z układaniem warstw powtórz, zaczynając od ziemniaków i kończąc na ziemniakach. Przypraw z wierzchu solą i pieprzem, nałóż kilka kawałków masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Zapiekaj 45 minut.
- 0
- 5 kg fasoli Jaś
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg cebuli
- 100 g masła
- 50-100 g suszonych borowików lub podgrzybków
- przyprawy: sól
- pieprz czarny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki