Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś z kaczki z cryo sałatką z pomarańczy i grejpfruta z czarna truflą

Autor
A A A
  • Pierś z kaczki z cryo sałatką z pomarańczy i grejpfruta z czarna truflą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierś z kaczki z cryo sałatką z pomarańczy i grejpfruta z czarna truflą - składniki:
Pierś z kaczki z cryo sałatką z pomarańczy i grejpfruta z czarna truflą - sposób przygotowania: Piersi z kaczki zamarynuj świeżym rozmarynem, tymiankiem, miodem, przypraw solą oraz pieprzem i włóż do naczynia próżniowego. Tak przygotowana kaczkę marynuj przez 48 h. Po tym czasie włóż filety do do wody o temperaturze 65 st. C i gotuj przez ok. 1,5-2 h. Po ugotowaniu obsmaż kaczkę z dwóch stron na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu, zaczynając od części ze skórą. Smaż po jednej minucie z każdej strony. Owoce obierz ze skórki i białej błony tak, aby powstał filet z pomarańczy i grejpfruta. Włóż cząstki owoców do ciekłego azotu i gotujemy je w nim przez około 1 minutę. Wyłóż na deskę i rozgnieć, aby powstały małe ziarenka przypominające ziarenka ryżu. Pierś z kaczki ułóż na talerzu, obok sałatę frisée, na nią startą truflę, całość posyp ziarenkami pomarańczy i grejpfruta.