Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasteczka cukrowe
Ciasteczka cukrowe - składniki:
Ciasteczka cukrowe - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieć niezbyt długo, bo będzie twarde. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia).
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj serduszka. Piekarnik nagrzej do 170 st. C (termoobieg 150 st. C). Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.
- 200 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2
- 5 szklanki mąki
- szczypta soli
- gruby cukier do posypania ciasteczek
Informacje o Ciasteczka cukrowe
-
Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?
łatwe do wykonania i jednocześnie bardzo smaczne. Jeśli nie masz foremek do wycinania, zastąp je zwykłą szklanką lub kieliszkiem. Oprócz cukru, ciasteczka możesz także posypać na przykład makiem czy sezamem. Ciasteczka cukrowe 200 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki 3/4 szklanki cukru 2
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki