Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Niedzielny rosół wołowo-drobiowy
Niedzielny rosół wołowo-drobiowy - składniki:
Niedzielny rosół wołowo-drobiowy - sposób przygotowania:
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok 3-4 litry) gotujemy ok. 30 min. włoszczyznę obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy razem z zielem, listkiem i czosnkiem do gotującego się mięsa.
Podstawą esencji, klarowności i koloru rosołu jest długie gotowanie. Przez minimum 2,5 godz. powinien delikatnie "mrugać" na małym ogniu, bez przykrycia.
Cebulę kroimy na pół i każdą część opalamy na palniku gazowym lub przypiekamy na suchej patelni (powinna sczernieć z wierzchu).
Dodajemy sól (na początek płaską łyżeczkę, lepiej doprawić później niż przesolić na wstępie). Zostawiamy wszystko na małym ogniu na około 2 godziny, sprawdzając i próbując co jakiś czas.
Około 30 min. przed końcem gotowania dodajemy łodygi natki lub lubczyku.
Gdy rosół osiągnie zadowalający smak, odstawiamy go z ognia i studzimy. Gdy przestygnie, przelewamy delikatnie zostawiając jarzyny, mięso i rosołowe "szumy" na spodzie garnka.
Naturalnie rosół aby był rosołem musi posiadać wkładkę.
Tutaj do wyboru jest domowy makaron, kluski, zacierki, kołduny, aż po różnego rodzaju pierożki i pulpeciki. Kiedyś jadano go również z ziemniakami czy kaszą.
Idealnym wykończeniem do każdej wersji jest szczypta posiekanej natki pietruszki.
- (Składniki na 6-8 porcji rosołu): mięso drobiowe:
- 1 podudzie
- 4 skrzydełka
- 2 nóżki
- można tez dodać 20 dkg żołądków
- mięso wołowe:
- ok. 30 dkg części rosołowej
- włoszczyzna:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 3 liście kapusty włoskiej
- 1 por
- 1 mała cebula
- natka pietruszki lub świeży lubczyk (kilka gałązek)
- ząbek czosnku
- ziele angielskie (3-4 ziarenka)
- listek laurowy (1)
- sól
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Jak uratować zbyt tłusty rosół?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki