Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik z ricotty z bakaliami i ajerkoniakiem

Autor
A A A
  • Torcik z ricotty z bakaliami i ajerkoniakiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Torcik z ricotty z bakaliami i ajerkoniakiem - składniki:
Torcik z ricotty z bakaliami i ajerkoniakiem - sposób przygotowania: rzygotuj torcik: żółtka z cukrem ubij na puszysta masę, następnie ostrożnie dodajemy pozostałe składniki: ser, kwaśną śmietanę, bitą śmietanę oraz namoczoną żelatynę, rozpuszczoną po napęcznieniu w niewielkiej ilości wody mineralnej. Na koniec wmieszaj koryntki namoczone w rumie. Wylej masę do foremek o średnicy 8 cm, posmarowanych olejem i wysypanych cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przygotuj genaż: czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj masło i całość zalej gorącą śmietaną. Odstaw na 2-3 minuty, a następnie wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu z lodówki torciki wyjmij z foremek, oblej mlecznym genażem, dodaj też kilka kropli ajerkoniaku.