Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z kuskusu z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym

Autor
A A A
  • Sałatka z kuskusu z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Sałatka z kuskusu z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym - składniki:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 350 g dyni
  • 100 g groszku cukrowego
  • 3 łyżki oliwy + oliwa do skropienia dyni
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Sałatka z kuskusu z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym - sposób przygotowania: Dynię pokrój w grubą kostkę, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 20 -30 minut, aż będzie miękka. W połowie czasu pieczenia możesz delikatnie poobracać kostki. Upieczoną dynię wystudź. Groszek cukrowy zanurz w osolonym wrzątku. Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącym bulionem, przykryj i odczekaj 5 minut. Po tym czasie zamieszaj widelcem i ewentualnie dopraw solą, a następnie dodaj przestudzoną dynię, groszek cukrowy i miętę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem, następnie zalej sałatkę i delikatnie wymieszaj.
Zwiastun jesieni: krem z dyni