Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron garganelli z małżami
Makaron garganelli z małżami - składniki:
Makaron garganelli z małżami - sposób przygotowania:
Ugotuj makaron garganelli zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedź.
W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i lekko przesmaż, aż się przyrumieni. Następnie dodaj oczyszczone małże, wymieszaj, dolej wino, pokrojoną cukinię ( uwaga - nie kwiaty ) i posiekaną natkę pietruszki. Przykryj pokrywką i duś ok. 8 min. Dodaj przekrojone na pół kwiaty cukinii. Na koniec dołóż ugotowany makaron, wymieszaj i przełóż na talerze.
Podawaj udekorowane natką pietruszki. Uwaga - dania nie doprawiasz solą!
Rada: możesz także użyć makaronu rigatoni, lub zielone penne (np. szpinakowe)
- (Garganelli di ortiche con vongole veraci e fiori di zucca)
- receptura dla 4 osób
- 600 g świeżych małż paluarde
- 12 młodych kwiatów cukinii z zawiązkami
- 320 g pokrzywowego makaronu garganelli
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki