Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron maltagliati z małżami i czerwoną fasolką
Makaron maltagliati z małżami i czerwoną fasolką - składniki:
Makaron maltagliati z małżami i czerwoną fasolką - sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a następnie mięso małży. Przez chwilę podsmażaj, potem dolej wino. Gdy alkohol odparuje, dodaj pulpę pomidorową i posiekaną natkę pietruszki oraz dolej około 100 ml wody. Całość gotuj około 15 minut.
W tym samym czasie w drugim garnku ugotuj makaron maltagliati przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Makaron odcedź i przełóż do garnka z małżami. Wszystko gotujemy przez około 7 minut.
Przełóż danie na talerze i udekoruj natką pietruszki.
Rada: możesz także użyć makaronu pappardelle, który przed gotowaniem połam na różnej wielkości kawałki
- (Maltagliati con cozze e fagioli)
- receptura dla 4 osób
- 400 g obranych małż (cozze)
- 200 g pulpy pomidorowej
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 30 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki