Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gołąbki w liściach winogron z serem Graviera
Gołąbki w liściach winogron z serem Graviera - składniki:
Gołąbki w liściach winogron z serem Graviera - sposób przygotowania:
Liście winogron odsącz z zalewy i przepłucz wrzątkiem.
Przygotuj farsz: cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W misce wyrób na jednolitą masę mięsa mielone, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę, ryż, koperek, natkę, miętę, sól i pieprz do smaku.
Rozłóż liście winogron i nałóż na każdy ok. 1 płaskiej łyżki przygotowanego farszu. Zawiń brzegi liści jak gołąbki.
Na dno garnka wyłóż pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich ułóż ściśle pozawijane dolmadakia i obciąż talerzem, by nie wypłynęły podczas gotowania. Zalej wodą do wysokości 2 cm nad talerzem, dodaj 2 łyżki oliwy i gotuj do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu.
Podawaj posypane tartym serem Graviera.
- (Dolmadakia me trymeni Graviera)
- Przepis dla 4 osób
- słoik (450 g) liści winogron w zalewie
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżki nieugotowanego ryżu
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 50 g sera Graviera
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki