Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem

Autor
A A A
  • Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem - składniki:
Suflet z ciasta kataifi z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem - sposób przygotowania: Szalotki i boczek pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Zetrzyj na tarce sery Graviera i Halloumi. Ubij mikserem jajka z zagęszczonym mlekiem i pieprzem (przez 5 minut). Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij szalotki, dodaj boczek i pieczarki. Podsmażaj przez 2 minuty i przełóż do miski. Dodaj starte sery i masę jajeczną oraz rozmaryn. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto kataifi podziel na dwie części i rozluźnij dłońmi. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, wyłóż jedną część ciasta kataifi. Posmaruj obficie oliwą z oliwek i uciśnij dłońmi powierzchnię ciasta, by lekko się ubiło. Wyłóż równomiernie farsz, przykryj drugą warstwą ciasta kataifi i posmaruj oliwą. Ponownie lekko ubij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Ciasto kataifi - surowe zamrożone greckie ciasto Fillo w kształcie cienkich nitek, tzw. anielskie włosy. Nadaje się do wypieków wytrawnych i słodkich.