Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka rybna z pomidorami
Zapiekanka rybna z pomidorami - składniki:
Zapiekanka rybna z pomidorami - sposób przygotowania:
Z mąki, masła, mleka i soli wyrób jednolite, gładkie ciasto. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm i średnicy o blisko 10 cm większej niż forma. Ułóż je w formie, wywijając końcówki ciasta na jej brzeg, przykryj pergaminem i rozsyp na wierzchu suchy ryż (jako obciążenie). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Po podpieczeniu wysyp ryż (ale go zachowaj, bo ryżu można użyć kilkakrotnie). Na podpieczonym cieście ułóż podduszony szpinak, odciśnięte kawałki ryb, pomidory pokrojone w kostkę i por w plasterki. Ze śmietany i żółtek jaj zrób zalewę do zapieczenia, miksując je razem i doprawiając solą, pieprzem oraz oregano. Wylej zalewę na ciasto, uważając, by nie przekroczyła 3/4 wysokości formy (zapiekanka znacznie urośnie podczas pieczenia). Piecz 20-25 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj sos: rozdrobniony twaróg wymieszaj ze sparzoną botwiną i kwaśną śmietaną. Całość dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podawaj z twarogiem wymieszanym ze sparzoną botwiną i kwaśną śmietaną. Całość dopraw świeżym koprem, solą i pieprzem. Zapiekankę można jeść także na zimno.
- 500 g mieszanych filetów rybnych
- 1 por
- 4 malinowe pomidory bez skórki
- 100 g świeżego szpinaku
- 9 żółtek
- sól
- pieprz
- oregano
- ciasto: 500 g mąki
- 520 g masła
- 50 ml mleka
- sól
- sos: 100 g botwiny
- 200 g wiejskiego twarogu
- 1/2 litra kwaśnej śmietany 36-proc.
- posiekany koperek
- masło do wysmarowania formy
- mąka do jej posypania
- pergamin
- suchy ryż
Informacje o Zapiekanka rybna z pomidorami
-
Menu dnia z pyszną zapiekanką
sekretne składniki to kruche ciasto, pomidory malinowe, jogurt i przyprawy. Przeczytaj przepis na zapiekankę rybną z pomidorami Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź W przepisie naszej czytelniczki na sernik na zimno podoba nam się to, że tego deseru nie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki