Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Oliwki marynowane z chili

Autor
A A A
  • Oliwki marynowane z chili

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Oliwki marynowane z chili - składniki:
  • 450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 mała cytryna
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 łodyżki kopru
  • 2 małe świeże papryczki chilli
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania
Oliwki marynowane z chili - sposób przygotowania: Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko popękały. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek. W moździerzu utrzyj nasiona kolendry. Pokrój cytrynę wraz ze skórką na małe kawałki. Do dużej miski wrzuć i dokładnie wymieszaj oliwki, czosnek, nasiona kolendry, gałązki tymianku, koper oraz chilli. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż składniki do słoika z pokrywką typu twist. Zalej taką ilością oliwy, aby pokryła oliwki. Szczelnie zakręć. Zostaw oliwki w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie marynuj w lodówce przez co najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem.

Informacje o Oliwki marynowane z chili

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Przekąska dla amatorów ostrych smaków. Tak przygotowane oliwki podawaj z pszennym pieczywem, np. kromkami ciabatty. Zobacz przepis na oliwki marynowane z chili Domowej lazanii z mięsem, zapieczonej pod złocistym sosem serowym nie sposób się oprzeć. Podawaj ją z lekką zieloną sałatą. Zobacz

  • Kilka przekąsek do lampki wina

    Kilka przekąsek do lampki wina

    Kup duże oliwki bez pestek i dobrą oliwę z oliwek - do tego kilka przypraw i smaczna przekąska gotowa. Oliwki marynowane z chili 450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami 4 obrane ząbki czosnku 2 łyżeczki nasion kolendry 1 mała cytryna 4 gałązki świeżego tymianku 4 łodyżki kopru 2 małe